+387 61 653 437 | beemeddoo@gmail.com

Naš med

Slika 63

Med Kestenov

Kestenov med je taman, a tamna boja tog meda varira ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Iako nema slatkoću onog 'sladak kao med', ipak se kestenov med izdvaja po izuzetnoj kvaliteti.

Što daje kestenovom medu tu vrijednost u odnosu na druge medove?

Kad bi pod mikroskopom pogledali kap bagremovog meda i kestenovog meda uočili bi veliku razliku u broju, oku nevidljivih, peludnih zrnca ili cvjetnog praha. Kestenov med sadrži i do sto puta više peludnih zrnca u odnosu na bagremov med, a pelud obiluje bjelančevinama, vitaminima osobito B skupine, mineralima, aminokiselinama i fermentima.


Slika 64

MED PLANINSKI

Planinski med dobija se od nektara cvjetajućih trava i žbunova (gloga, kupine, šumske jagode, divlje maline...) koji rastu po visokim planinskim terenima.

Znamo svi da med, kao i drugi poljoprivredni proizvodi zavise prije svega od hrane koju koriste životinje, pa i planinski med zavisi isključivo od paše i uslova u kojima se vrši sakupljanje istog. Kao prvo, planinski med je proizveden sa terena koji su najdalje od bilo kakvih zagadživaća, najčešće daleko i od saobraćajnica, a kamoli fabrika i gradskog smoga.


Slika 65

MED LIVADSKI

Livadski med je pčelinjom strpljivošću sakupljeno bogatstvo cvjetne livade. Samo pčela svojom upornošću sleti na hijlade cvjetova livade i sakupi to bogatstvo. Livadski med je dakle med od raznovrsnog cvijeća s livade, pa mu je prema tome i djelovanje široko.

U zavisnosti od kojih biljaka potiče, boja, ukus i miris mogu varirati. Boja mu je od crvenkaste do tamnijih nijansi. Ukus zavisi od biljne vrste koja u sastavu meda dominira i kao takav je prijatno sladak, prijatnog ukusa i mirisa.


Slika 67

MED BAGREMOV

Med lipe pčele rade od nektara koji luči cvijet bagrema (akacije). Bagremo voli pjeskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od erozija. Cvjeta u prvoj polovini maja. Ovisno o reljefu i klimatskim prilikama može cvjetati i mediti do kraja svibnja. Same pčele dobro i uspješno prezimuju ako im se osigura zimovanje na bagremovu medu. Iz toga treba izvesti pouku i za nas same – kad mogu pčele...

Izrazito je svijetle, žute boje, blaga ugodna mirisa i okusa, lagan i ukusan. preporučuje se djeci i rekonvalescentima.


Slika 68

MED KADULJA

Kaduljin med sa našeg šireg područja Hercegovina, nearočito oko Ljubuškog, kao i kaduljin med iz Hrvatske je svjetski je priznat med zbog svoje izuzetne kvalitete što možemo zahvaliti još uvijek očuvanoj prirodi, osobito na području velebitskih pašnjaka.

Dobija se od samoniklih grmova kadulje koja cvate od polovine maja do polovine juna na mediteranskom području. Premda je prva drvenasta biljka na zgarištu šuma, druge je s vremenom prevladaju i oslabe njeno skupljanje u čistom obliku.


Slika 69

MED LIPOV

Med lipe pčele rade od nektara koji luči cvijet stabla lipe. Lipov med sadrži silicijum, aluminijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, mangan, bakar, hrom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo i fosfor.

Lipov med je bistar, gotovo proziran, ugodna mirisa i vrlo blaga okusa.


Slika 70

MED ŠUMSKI

Ta vrsta meda ne potiče od nektara. Šumski med pčele proizvode sakupljajući 'mednu rosu' odnosno smolu zimzelenog i listopadnog drveća (bor, jela, smreka, hrast, vrba, pitomi kesten...) koja je biljnog porijekla ili sakupljajući izlučevine biljnih/lisnih vaši, poznate pod imenom 'medljikovac', koji je životinjskog porijekla. U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica prisutnog šumskog drveća ili rjedje žbunja. Skupljanje traje tokom ljeta, sve do jeseni, pri visokim temperaturama vazduha.


Ugostiteljska pakovanja

Slika 72
Slika 71
0 0