- admin
- Nema komentara
Kaduljin med sa našeg šireg područja Hercegovina, nearočito oko Ljubuškog, kao i kaduljin med iz Hrvatske je svjetski je priznat med zbog svoje izuzetne kvalitete što možemo zahvaliti još uvijek očuvanoj prirodi, osobito na području velebitskih pašnjaka.
Dobija se od samoniklih grmova kadulje koja cvate od polovine maja do polovine juna na mediteranskom području. Premda je prva drvenasta biljka na zgarištu šuma, druge je s vremenom prevladaju i oslabe njeno skupljanje u čistom obliku.
Kaduljin med je svijetlo žutosmeđe boje do blago zelene, izrazitog, lijepog mirisa po cvijetu kadulje i aromatičnog, malo gorkastog okusa.
Po kvalitetu, kaduljin med je odmah iza bagremovog meda. Dugo se održi u tečnom stanju.
Ljekovitost kaduljina meda ubrajamo u vodeću grupu meda za liječenje respiratornih organa i putova, kao i za jačanje imuniteta.
- Blagotvorno djeluje na ublažavanje suhog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, pa i iz želuca i jednjaka, pa se preporučuje kao sredstvo za iskašljavanje
- Ima snažno antiseptičko djelovanje
- Upotrebljava se preventivno protiv prehlada
- Djeluje smirujuće
- Blagotvorno djeluje protiv želučanih tegoba, zbog čega je i vrlo cijenjen
- Vraća apetit
Djeca od 1 do 6 godina: uzimati 1 čajnu kašikicu 2 – 3 puta na dan.
Djeca od 6 do 12 godina: uzimati 1 kašikicu 2 – 3 puta na dan.
Djeca starija od 12 godina i odrasli: uzimati 1 kašikicu 3 – 4 puta na dan
Kao i ostali medovi, livadski med se čuva na sobnoj temperaturi, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti.
Med otopiti u ustima i ne piti odmah tekućinu.
Čaj s medom od kadulje ne smije se uzimati vruć, već mlak, umlačen.
Preporučene dnevne doze ne treba da se prekoračuju.
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.