- admin
- Nema komentara
Planinski med dobija se od nektara cvjetajućih trava i žbunova (gloga, kupine, šumske jagode, divlje maline…) koji rastu po visokim planinskim terenima.
Znamo svi da med, kao i drugi poljoprivredni proizvodi zavise prije svega od hrane koju koriste životinje, pa i planinski med zavisi isključivo od paše i uslova u kojima se vrši sakupljanje istog. Kao prvo, planinski med je proizveden sa terena koji su najdalje od bilo kakvih zagadživaća, najčešće daleko i od saobraćajnica, a kamoli fabrika i gradskog smoga.
Površine sa kojih je sakupljan su prirodne livade ili šume na kojima se nikada nisu upotrebljavale nikakve hemijske materije, poput pesticida, vještačkih djubriva i slično.
Pošto su to prirodne livade, preovladavaju uglavnom autohtone vrste biljaka, često vrlo ljekovite: majčina dušica, divlja malina i kupina, različak, kao i medljika sa smrče i jele. Ljekovitost ovih biljaka nam je dobro poznata.
Planinski med obično ima žutu, tamniju boju, specifične je prijatne arome i prijatno nagorkog ukusa.
Djeluje bakteriostatički i baktericidno, čak i kada je razrijedjen u odnosu 1:150.
Ima i antimikotična i antialergijska svojstva.
Planinski med jača organizam i aktivira imunitet
Veoma je tražen zbog hranjive, profilaktičke i ljekovite vrijednosti.
Djeluje na oboljele:
- disajne organe
- stomačno-crijevni trakt
- gnojne rane
- ginekološke tegobe
Oblozi od planinskog meda djelotvorni su za kožna oboljenja i rane, a odgovarajuće lokalne aplikacije za hronični rinitis i sinusitis
Kod problema sa respiratornim sistemom (bronhitis, astma, upala pluća i sl.) najbolje rezultate daje med sa visokih planina, gdje dominiraju biljke karakteristične za podneblje iznad 1.000 metara nadmorske visine.
Doprinosi opštoj imunološkoj sposobnosti organizma
Procjenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100g, podijeljenih na tri uzimanja u toku dana – ujutro i uveče se preporučuje oko 30g, a tokom dana 40g.
Za žene je doza manja, ali srazmjerno razlici tjelesnoj težini.
Djeci se preporučuje 50 g dnevno, takodje u tri uzimanja tokom dana.
Planinski med se čuva kao i ostali medovi – na suhom, hladnijem i tamnijem mjesti, izolovan od uticaja direktne sunčeve svjetlosti.
Ako nabavite kristalizirani med, nemojte ga otapati. Stavite ga takvog u mlaki čaj ili ga namažite na kruh. Ili još bolje – kašikicu meda pomalo otapajte u ustima, neka ga bar djelimično upiju sluznice usne šupljine. Tako će njegovi korisni sastojci direktno doći u krv, a da ih nimalo neće oštetiti