- admin
- Nema komentara
Antimikrobno delovanje meda je sposobnost meda da ubija neke mikroorganizme (baktericidnost) ili da zaustavi njihov razvoj (bakteriostatičnost). Ova svojstva meda bila su poznata nekim narodima još u drevna vremena. Stari Grci i Rimljani koristili su med za dugotrajno čuvanje mesa u svježem stanju. Poznato je da je leš čuvenog vojskovođe Aleksandra Makedonskog iz Male Azije, gdje je umro (323. godine pre Hrista), prenijet u domovinu i potopljen u med.
Utvrđeno je da med ispoljava jako baktericidno delovanje prema izazivačima gnojnih oboljenja – stafilokokama i streptokokama. Tifusne bakterije uginu u medu za 48 sati, paratifusne za 24, dizenterične za 10 sati. Bacil koji izaziva upalu crijeva ugine posle 48 sati, a bacil koji izaziva trovanje krvi pri hroničnim upalama bronhitisa i pluća, ugine nakon četiri dana. Med zaustavlja razvoj prouzrokovača tuberkuloze. Istraživanja u Bugarskoj pokazala su da antibiotičko djelovanje u visokom stupnju zavisi o vrsti meda. Tako, lipov i šumski med djeluju jače na stafilokoke, a kestenov med na Escherichia coli. Duvanski med ima najslabije antimikrobno djelovanje.
Med ima i antimikotično (protiv gljivica) i protisticidno djelovanje – ubija jednoćelijske životinjske organizme – amebe, infuzorije i dr.
Eksperimentalno je utvrđeno veoma izraženo konzervirajuće djelovanje meda na lako kvarljive životinjske, biljne i druge proizvode, koji se potopljeni u medu očuvaju više godina i ne raspadaju se.
Najnovijim proučavanjima utvrđeno je da svoje baktericidno, antimikotično, protisticidno i konzervirajuće delovanje med duguje, osim svom složenom biohemijskom sastavu, prije svega prisustvu raznih antibiotičnih materija tzv. fitoncida. Fitoncidi dospijevaju u med s biljaka preko nektara i peludi (polena), medljike i smolastih stvari. Oni su u visokom stupnju hlapljivi i prilikom zagrijavanja meda, jedan dio izhlapi. Zbog toga med koji je dugo stajao na visokoj temperaturi, kao i onaj koji je proizveden ishranom pčela šećernim sirupom, siromašan je u fitoncidima i ima slabo antimikrobno djelovanje.
PREVENTIVNO LIJEČENJE MEDOM
Med je hrana, dopuna hrane(preventiva), sredstvo za liječenje nekih oboljenja, a ima upotrebu i u kozmetici. Znači, med ima širok spektar primjene.Već je djelimično istaknuto da je od neobične važnosti da med kao hrana uđe u svakodnevnu upotrebu.
Zbog svog sastava i prirodnih osobina svi članovi porodice treba da uzimaju med svakodnevno.
Maksimalna dnevna doza meda iznosi oko 1,5 gr.na kg tjelesne težine/mase (TM), a minimalna 0,5 gr.na kg. tjelesne težine.
Prva doza odnosi se na liječenje medom , a druga, profilaktička, odnosi se na preventivnu terapiju medom.
Zbog svojih osobina, uzeti med ne treba odmah progutati već ga zadržati u ustima što se duže može. Ovo je zato što se med veoma brzo apsorbuje u krv. Med se u želudac unosi po pravilu pomješan sa vodom, mlijekom, čajem i drugim tečnostima. Med se može oplemenjivati drugim sastojcima. On svoju pravu biološku vrijednost dobija kada se kao hrana, preventiva ili lijek koristi zajedno sa drugim pčelinjim proizvodima kao što su polen, propolis, mliječ ili vosak. Takođe može biti oplemenjen ekstratima svih vrsta ljekovitog bilja.
Med ima zavidno mjesto u preventivi. On je odlično sredstvo za čišćenje organizma, jer uzet prije doručka, pomješan sa vodom sprečava zatvor. Med uzet prije spavanja sa mlakom vodom i toplim mlijekom, djeluje umirujuće na živčani sistem i obezbjeđuje krepak i zdrav san. Svakodnevno korištenje meda kao dopuna svakog obroka omogućava izvlačenje suviška vode iz krvi i smanjuje krvni pritisak. Ljudi sa slabim varenjem ili problemima u probavnom traktu kojima nedostaju enzimi invertaza i amilaza, umjesto šećera treba obavezno da koriste med u ishrani. Prije svih, med kao preventivu treba da koriste svi sportisti i radnici na teškim fizičkim poslovima.
ASTMA
Gel od meda
Sitno isjeckajte 1 glavicu crnog luka i 2 režnja bijelog luka, a zatim dodajte 1 žličicu timijana (majčina dušica) i 4 žlice islandskog lišaja (mahovine). Stavite da se kuha u 400 ml vode, a kad proključa, pustite da se ohladi i tek onda dodajte 200 g meda. Više puta dnevno uzimajte po jednu punu žlicu – djeluje umirujuće.
KAŠALJ
Čisti med
Uzmite 1-2 žlice meda i pustite ga da polako klizi niz grlo. Najdjelotvorniji je med sa majčinom dušicom, lipov med, med od borovine, planinski livadski, kao i šumski med.
Mlijeko sa medom i komoračem
Potrebno vam je 1/4 l mlijeka, 3 žličice sjemenki komorača i 2 žlice meda. Kratko prokuhajte mlijeko s komoračem, a kad se ohladi na oko 40 stupnjeva, dodajte i med. Pijte više puta dnevno, po mogućnosti uvečer, jer ima uspavljujuće djelovanje.
KIJAVICA
Inhalacija medom
Sipajte 100 g meda u jednu litru vrele vode. Najpogodniji za inhalaciju je med od žalfije, majčine dušice i jele. Oprez: pet minuta udišite paru kroz nos i izdišite kroz usta, a zatim još pet minuta obrnutim redoslijedom.
REUMA
Oblozi od meda
Nanesite veću količinu meda na bolno mjesto, pokrijte pamučnom tkaninom i pričvrstite. Djeluje protiv upale.
GIHT
Oblog meda i gaveza
Za ovaj oblog vam je potrebno: dvije žlice ribanog korijena gaveza, 1 žlica meda, 1 žlica maslinovog ulja, vruća voda. Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete kašu i nanesite direktno na bolni zglob. Po mogućnosti ostavite da djeluje tokom noći. Ublažava bol.
UPALA GRLA
Med sa ananasom
Potrebni sastojci: 1 deblja kriška svježeg ananasa, 1 žlica meda i voda. Kuhajte ananas deset minuta u malo vode, pustite da se ohladi, a zatim dodajte med. Ovako dobivenom tečnošću ispirite grlo oko dva minuta, a zatim je progutajte. Primjenjujte više puta dnevno tokom perioda od tjedan dana. Ublažava upalu.
AKNE
Emulzija od meda
Sastojci: 100 ml mlijeka, 100 g šumskog meda, sok od jednog limuna. Blago zagrijano mlijeko sipajte u čistu teglu, dodajte med i svježe nacijeđen limunov sok. Dobro zatvorite i promućkajte. Emulziju uvečer nanosite na kožu, a ujutro isperite mlakom vodom.
OPEKOTINE
Prva pomoć kod opekotina
Potrebno vam je dosta hladne, čiste vode, med, sterilna gaza. Dobro ohladite bolno mjesto vodom, a zatim nanesite dosta meda, ne dodirujući kožu. Djeluje protiv mikroba!
GLAVOBOLJA
Med od lavande, lipe sa čajem od majčine dušice ili matičnjaka
Redovno uzimajte po žliu neke od ovih vrsta meda ili ga dodajte u odgovarajući biljni čaj. Pogodni su i drugi biljni čajevi, na primjer, od valerijane ili kantariona. Oprez: med uvijek stavljajte u ohlađen čaj!
SLAB IMUNITET
Čaj za jačanje imuniteta
Pomiješajte 1 žličicu kamilice i 1 žličicu hajdučke trave, prelijte ih jednim litrom ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite. Kad se ohladi, zasladite sa pola žličice meda i prije svakog obroka pijte po jednu šalicu ovog čaja. U prvih šest tjedana postepeno povećavajte količinu meda do maksimalno 3 žličice, a zatim postepeno smanjujte količinu (ukupno trajanje terapije: deset mjeseci).
DIJAREJA
Rastvor soli i meda
Skuhajte 1 litru vode, pa u njemu razmutite 1 ravnu žličicu soli. Kad se ohladi, dodajte 2 žlice meda. Uzimajte sve dok vam ne prestanu tegobe.
ČIŠĆENJE KRVI I JAČANJE IMUNITETA (kašalj, grlobolja)
Potrebno: 200g meda, 6 limuna, 2dl maslinovog ulja i 200g smedjeg šećera
Limun oguliti i samljeti. U med umiješati limun, maslinovo ulje i smedji šećer, staviti smjesu u staklenku i dobro zatvoriti. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ostaviti da stoji sedam dana prije upotrebe.
Uzimati 2 – 4 puta na dan, po jednu kašikicu.
PROTIV VISOKOG KRVNOG PRITISKA
Potrebno: mrkva, cvekla, med, alkohol
Sipajte u teglu i dobro promiješajte 1 čašu svježe iscijedjenog soka mrkve, 1 čašu svježe iscijedjenog soka cvekle, 1 čašu meda i 100 grama alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji 3 dana. Poslije tri dana ljekoviti koktel je gotov.
Pijte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno, najmanje tri mjeseca.
PROTIV INFARKTA
Potrebno: kadulja, lipa, šljez i med
Svaku večer, prije spavanja treba obavezno popiti čajni napitak spravljen od jednakih dijelova kadulje, lipe i šljeza, zasladjen medom. Ovo je recept čuvenog francuskog travara Mauricea Messeguea, koji tvrdi da se redovnim konzumiranjem ovog napitka sprječava srčani udar.
LIJEK PROTIV BAKTERIJA (narocito protiv Escherichie coli)
Potrebno: 25 dkg korjena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda, 2 dcl maslinovog ulja
Ovo je recept od casne sestre iz Posušja, za koju se zna dosta u Hrvatskoj i u BiH, pa buduci je mene spasila od Echerichie coli tijekom trudnoce, nakon što mi 2 antibiotika nisu pomogla, MORAM ovo podijeliti s vama, u nadi da vam ipak nece trebati…
Korijen peršuna oprati, pa samljeti na mašinu, a isto tako i limun. Sve ZAJEDNO izmiješati, u to staviti 20dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja. Spremiti u cistu staklenku.
Uzimati jednu veliku kašiku prije doručka i jednu prije večere, dok se sve ne potroši. Poslije uzimanja lijeka napraviti nalaze. Ako ima još bakterija, lijek ponoviti još jednom dozom.