- admin
- Nema komentara
Livadski med je pčelinjom strpljivošću sakupljeno bogatstvo cvjetne livade. Samo pčela svojom upornošću sleti na hijlade cvjetova livade i sakupi to bogatstvo. Livadski med je dakle med od raznovrsnog cvijeća s livade, pa mu je prema tome i djelovanje široko.
U zavisnosti od kojih biljaka potiče, boja, ukus i miris mogu varirati. Boja mu je od crvenkaste do tamnijih nijansi. Ukus zavisi od biljne vrste koja u sastavu meda dominira i kao takav je prijatno sladak, prijatnog ukusa i mirisa.
Specifična struktura biljnih vrsta čine med prepoznatljivim. Sadrži enzime, minerale, organske kiseline, vitamine i ostale vrijedne sastojke. On snagom raznovrsnih sastojaka povoljno utiče na decu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban odmor i dodatna energija. Specifična struktura biljnih vrsta, posebno onih planinskih, čine med prepoznatljivim.
Livadski med je najkompleksniji i sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih biljaka, a svaka biljka ima specifičan hemijski sastav. Negdje u medu ima više alkaloida, negjde mineralnih materija, negdje vitamina, a posebno je značajno prisustvo eteričnih ulja i fitoncida (biljnih antibiotika sa kojima se biljka brane od mikroorganizama).
Livadski med posjeduje jako antimikrobno i antigljivično dejstvo. Zbog sadržaja vitamina, livadski med treba uzimati u vrijeme jesenjih i proljećnih prehlada.
- Blagotvorno deluje kod stomačno-crijevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito pomaže pri problemima cirkulacije, krvnih žila te srčanih smetnji bolesti srca i krvnih sudova
- Dijeluje i na zarastanje rana, dermatitis, rinitis, sinusitis
- Preporučuje se osobama koje pate od anemije, srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, osobama sklonim niskom pritisku, kao i djeci u razvoju.
- Povećava snagu i tjelesnu otpornost
Livadski med je najbolje konyumirati svakog jutra, po jednu kafenu kašiku prije doručka, ili rastvoren u mlakoj vodi, mlijeku, čaju, ili u jabukovom sirćetu. Najčešće i najdjelotvornije koristi se u čajevima od kamilice, matičnjaka i kantariona.
On se posebno preporučuje osobama koje su sklone polenovim alergijama.
Kao i ostali medovi, livadski med se čuva na sobnoj temperaturi, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti.
Livadski med se kristalizira puno brže od bagremovog meda. Njegova kristalizacija traje nekoliko mjeseci, a većina tamnog livadskog meda se kristalizira već do kraja godine. Napominjemo da je kristalizacija prirodno svojstvo meda. Kristalisan med prelazi u tečan stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagrijeva do 50ºC da bi med sačuvao ljekovita svojstva.