- admin
- Nema komentara
Kestenov med je taman, a tamna boja tog meda varira ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Iako nema slatkoću onog ‘sladak kao med’, ipak se kestenov med izdvaja po izuzetnoj kvaliteti.
Što daje kestenovom medu tu vrijednost u odnosu na druge medove?
Kad bi pod mikroskopom pogledali kap bagremovog meda i kestenovog meda uočili bi veliku razliku u broju, oku nevidljivih, peludnih zrnca ili cvjetnog praha. Kestenov med sadrži i do sto puta više peludnih zrnca u odnosu na bagremov med, a pelud obiluje bjelančevinama, vitaminima osobito B skupine, mineralima, aminokiselinama i fermentima.
Snagom svojih osebujnih svojstava povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav. Med kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči.
- Potiče rad crijeva, olakšava rad preopterećene jetre i žuči, te štiti želučanu i crijevnu sluznicu
- Kestenov med preporučuje se protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaestpalačnog crijeva, žuči i jetre
- Povoljno djeluje kod gastritisa, čira na želucu, a pomoću taninskih tvari pomaže i kod dizenterije
- Ubrzava i cirkulaciju krvi, te poboljšava rad jetre.
Čajeve s medom od kestena treba uzimati nekoliko puta na dan i to 1 – 2 sata nakon jela. Preporučuje se još uzimanje s čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice – otopiti kašikicu meda u toplom čaju, nikad vrelom.
Način čuvanja:
Kestenov med čuvati na sobnoj temperaturi i bez uticaja direktne sunčeve svjetlosti. Trebalo bi da se čuva u suhim, tamnim i dobro provjetrenim prostorijama, na temperaturama od 17 do 19 stepeni. Ne treba ga čuvati blizu namirnica i proizvoda intenzivnog mirisa. Metalne posude se ne koriste za čuvanje meda.
Kestenov med može biti izrazito opor i gorak.
Sladak kao med! Koliko puta smo čuli ovu rečenicu, a možda i sami izgovorili. Ali, med može biti i gorak. Upravo je okus meda od pitomog kestena razlog da navedena sinonimnost nije uvijek opravdana Uostalom zašto bi slatkoća bila glavno određenje meda i zašto bi slatki medovi imali prednost? (Pa, pivo je gorko, a pije se u ogromnim količinama. Pelinkovac, orahovac, amaro i mnoga druga pića također su gorka.)
Dakle, ima i onih potrošača meda koji vole kestenov med upravo zato što je gorak, pa kažu da je pikantnog okusa. Mnogi konzumiraju kestenov med kada se nađu u “gorkoj” zdravstvenoj situaciji