- admin
- Nema komentara
STARINSKI KOLAČ OD MEDA
Sastojci:
1 dl meda,1 dl ulja, 150 g šećera,1 kašika kakaa, 100 g mljevenih oraha,100 g mljevenih lješnika,2 kašike soka od limuna, 250 g brašna, ½ pola kesikice praška za pecivo,1 vanilin šećer, 2 dl mlijeka,
prah šećer za posipanje
Priprema:
1. Izmiješati u jednoličnu smjesu ulje, med, šećer, kakao, mljevene orahe i lješnike. Dodati sok od limuna.
2. Dodati brašno sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Doliti mlijeko i sve izmiješati da se dobije glatka masa.
3. Četvrtasti pleh dimenzija 20 x 32 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati testo. Peći na 180°C oko pola sata. Ostaviti da se skroz ohladi, isjeći na male kocke tako da budu iste visine i širine, pa svaku uvaljati u prah šećer.
ARAPSKI KOLAČ OD MEDA
Sastojci za tijesto:
75 g margarina, 3 jajeta, 125 g šećera, 150 g brašna, ½ kesice praška za pecivo, 3 kašike slatke
Pavlake, 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil:
100 g margarina, 100 g meda, 150 g listića badema, ½ pola kašikice cimeta,
slatka pavlaka
Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Istopite margarin, pa kad se prohladi, pomiješajte ga s pavlakom, dodajte brašno i prašak za pecivo i sve sjedinite. Tijesto sipajte u podmazan kalup prečnika 28 centimetara, pa pecite 10–15 minuta na 180 stepeni. Za fil istopite margarin, šećer, med, slatku pavlaku, listiće badema, cimet i koru limuna. Sve izmiješajte i prokuhajte, pa sklonite s vatre. Kolač izvadite iz rerne, prelijte filom i dopecite još desetak minuta.
STARINSKI MEDENJACI
Sastojci:
6 kašika meda, 200 g šećera u prahu, 3 jajeta, 50 g brašna, 3 izmrvljena karanfilčića, kašičica cimeta, kašičica sode bikarbone, 4 kašike isjeckanih oraha
Priprema:
Pjenasto umutite dva jajeta, žumance i šećer; dodajte med, karanfiliće i cimet, pa sve sjedinite. Potom dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i umijesite glatko tijesto. Tijesto rastanjite na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu oko pet milimetara. Okruglom modlom ili čašom vadite manje medenjake. Svaki premažite bjelancetom i pospite sjeckanim orasima. Redajte medenjake u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi (180C).
ROLADA OD MEDA
Sastojci:
60 g maslaca, 130 g šećera, 4 jaja, 150 g tekućeg meda, malo ruma, 1/4 žličice sode bikarbone,
malo mljevenog klinčića, mljeveni cimet, ribana korica limuna, 150 g brašna
Priprema:
Staviti tijesto u veliki protvan/lim/tepsiju obložen/u papirom za pečenje. Peći na 175°C oko 10 minuta.
Okrenuti biskvit na krpu, pažljivo odvojiti papir pa sve zajedno sa krpom zarolati. Nakon što se biskvit ohladi, odmotati, premazati marmeladom ili livadskim medom i ponovo sve narolati. Po želji prije rezanja posipati šećerom u prahu.
Kolač od meda
Sastojci:
60 g maslaca, 130 g šećera, 4 jaja, 150 g tekućeg meda, malo ruma, 1/4 žličice sode bikarbone,
malo mljevenog klinčića, mljeveni cimet, ribana korica limuna, 150 g brašna
Priprema:
Bjelanjke izmiješati u čvrst snijeg. Šećer i maslac pjenasto izmiješati, dodati jedan po jedan žutanjak i neprestano miješati dok ne nastane lijepa glatka smjesa. Dodati sodu bikarbonu, klinčić, rum, cimet, limunovu koricu i med. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i brašno. Staviti smjesu u podmazanu ili papirom za pečenje obloženu tepsiju srednje veličine. Peći na 175°C oko 15-20 minuta. Ohladiti i narezati na kocke.