+387 61 653 437 | beemeddoo@gmail.com

Domaće jabukovo sirće

Slika

Sa svojih 90 različitih sastojaka, od čega je 20 minerala i vitamina, jabukovo sirće je temeljni sastojak zdravlja i vitalnosti.
Samo je jedna kašikica sirćeta dovoljna da se zadovolji dnevna potreba organizma!
S toga je BEEMED preduzeće posvećeno konstantnom istraživanju bosanskih domaćinstava kako bi vršilo stalni otkup, pakovalo i distribuiralo ovaj 'zlatni' napitak do konzumenata.


Ono povoljno djeluje na rast i diobu ćelija, te živčanu i mišićnu aktivnost. Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet.


Povoljno djeluje na:

 • Cirkulaciju
 • Štiti srce i krvne žile
 • Čisti krv od toksičnih tvari
 • Smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka
 • Pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi

Iako upotreba jabukovog sirćeta u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se kroz vijekove njime liječile ili ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, tvari koje ono sadrži te njihov pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka sistematski je nabrojio i naučno obradio tek 1958. godine američki porodični liječnik D. C. Jarvis. Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača imunitet.


Tajna ljekovitosti

U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini octena kiselina koja mu daje kiseli okus, te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-ak vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

10 g jabukovog sirćeta sadrži:

 • 0,6 mg kalcija,
 • 0,06 mg željeza,
 • 0,1 mg natrija,
 • 10 mg kalija,
 • 2 µg fluora,
 • 0,1 µg joda, te
 • 0,001 mg beta karotena.

Važno je znati da svako jabukovo sirće ne posjeduje spomenuta hranjiva i ljekovita svojstva. Kako je danas ponuda veća nego ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.
U obzir stoga dolazi samo jabukovo sirće spremljeno od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili pak još bolje divlje, šumske jabučice. Nadalje, to mora biti sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.  Treba napomenuti da prirodno sirće sadrži maksimalno 0,2 % alkohola.
Zahvaljujući sastavu, jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, naprimjer vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.


Postupak proizvodnje domaćeg jabukovog sirćeta:

1) Skupiti neprskane plodove jabuka(najbolje divlje, samonikle, stare sorte), i to da bude 2/3 raznih i 1/3 slatkih plodova.
2) Jabuke dobro oprati , očistiti od truleži , skinuti repelje i cvetove.
3) Jabuke izdrobiti na pogodan način i  staviti u neku posudu (bure, kacu, veću teglu i sl.)
4)  Posudu sa izdrobljenim jabukama preliti vrelom vodom.
5) Bure (posudu) pokriti pamučnom tkaninom i ostaviti u podrumu ili ostavi da prevri, na temperaturi od 18 do 25C.
6)  Kada se prvi deo procesa vrenja završi, ocijediti sirće u čiste posude (bure, balon, teglu i sl), pokriti pamučnom tkaninom obezbijediti da ne ulaze mušice i ostaviti na mjesto gde je temperatura oko 20°C i to bar dva meseca.
7)  Povremeno skidati kvasac sa površine i ostaviti ga u neku posudu radi korišćenja u sledećoj proizvodnji sirćeta.
8)  Kada se pojavi sirćetna gljiva to je siguran znak da sirće previre i sazrijeva. Gljivu skidati i ostaviti u teglu jer se ista može koristiti kao obloga kod raznih upala.
9)   Kada sirće dobije zlatnožutu boju, treba ga pretočiti u staklene flaše i dobro zatvoriti, cijedeći i dva puta ako treba kroz pamučnu gazu, sve dok ne ostane skroz bistar.
10) Gotovo sirće spremljeno u staklene flaše, čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je prakticno neogranicen
11) Kominu od jabuka dati stoci koja je rado jede(ovce, krave, kokoške i sl.)
12) Talog koji ostane od pretakanja sirćeta ostaviti u balone i koristiti pri tovu pilića.


Primjena jabukovog sirćeta:

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirceta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirceta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dvije kašike meda.
Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odlican saveznik u očuvanju vitke linije.
U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utice na rad mišica i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.
Ako ste sa svojim ljekarom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate. Stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane.

Lijek za sve – primjena kod različitih poteškoća

PROTIV HRONIČNOG UMORA
Pomiješati tri kašikice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dvije kašikice ove mješavine.
Drugi način je kašikicu sirćeta sipati u času vode i piti za vrijeme ručka.
PROTIV GLAVOBOLJE
Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.
PROTIV OPEKOTINA
Na opekotinu nanijeti jabukovo sirće nekoliko puta. To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.
ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA
Tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašikice jabukovog sirćeta.
ZA ISPIRANJE GRLA
U čašu vode sipati kašikicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.
PROTIV BOLOVA U SINUSIMA
Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašikica jabukovog sirćeta
PROTIV REUMATICNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA
Bolna mjesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suhom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašikica jabukovog sirćeta.
PROTIV EKCEMA
Oboljela mjesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo ce ekcem i svrab nestati.

0 0