+387 61 653 437 | beemeddoo@gmail.com

MED - NAJPRIRODNIJI ZASLADJIVAČ ZA DJECU

Slika
Med je prirodna hrana, tj. složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine i minerale, i djeluje pozitivno na apetit i peristaltiku. Treba ga upotrebljavati umjesto šećera u ishrani starije odojčadi i male djece.

Zbog mogućnosti pojave alergije u opštoj populaciji, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik odojčadi iz porodica sa alimentarnim alergijama.

Iz tih razloga med se daje odojčetu tek poslije 6. mjeseca starosti, kaže zvanični stav jedne grupe naučnika, a ne daje se u prvoj godini života, zvaničan je stav druge grupe naučnika.
A evo i šta kažu naučnici širom sveta, i to oni koji se bave pčelinjim proizvodima kao hranom i kao lijekom:
Dr Lutingen, pedijatar iz Njujorka, preporučuje med za ishranu odojčadi jer on ne izaziva acidozu, brzo se resorbuje u tankom crijevu i sprječava alkoholnu fermentaciju, a njegove slobodne kiseline potpomažu "usisavanje" masnoće.

Naučnik Knot je utvrdio da med koji se dodaje dječijoj hrani pomaže brzom iskorišćavanju kalcijuma. Poznati pedijatar Dr Kobi, ugledan naučnik iz Pariza, preporučuje da se djeci u mlijeko ne stavlja fabrički šećer, već isključivo med. "Prokuhajte dobro mlijeko", savjetuje Dr Kobi "i kada se rashladi, ne suviše, tada ga zasladite medom. Time dajete dječijem organizmu i ugljene hidrate, i vitamine, i mineralne materije i gvožđe". Metoda Dr Kobija, poznata kao "regeneracija mlijeka" ,uspješno se primjenjuje u sanatorijumu Amden u Švajcarskoj. Upotreba meda kao sredstva za zaslađivanje (od 6 do 15 %) u vještačkoj hrani odojčeta je veoma korisna.

I Dr Marta Černejits, rukovodilac pedijatrijskog odjeljenja bolnice u Mariboru, davala je djeci kašu od jabuka i meda. Ovakvom hranom u toku 6 mjeseci, hranjeno je oko 200 novorođenčadi od kojih je polovina bila prerano rođena, pa je takva hrana davana kao lijek. "Kaša od jabuka kojoj smo dodavali pčelinji med", izjavila je Dr. Černejits, "bila je takva da je u svom sastavu imala iscijeđene i osušene aromatične jabuke, a kasnije je dodavan pčelinji med. Mislim da je dovoljno ako kažem da su sve analize do danas pokazale da nije bilo nikakvih poremećaja u varenju u kasnijoj dobi te djece, kada su djeca hranjena ovakvom kašom".
Uopćeno uzevši, med je za djecu idealna slatka hrana. Obzirom na to da je lako probabljiv i sladak, malo koja djeca ga ne prihvataju. Veliki značaj meda za normalan razvoj dječijeg organizma utvrđen je kako empirijski, tako i naučno - eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dječijeg organizma dodatnom preradom. Za djecu, med predstavlja gotovu hranu koja se 100 % iskorištava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.

Preporuka:
Med se može uvesti u jelovnik odojčeta posle navršenih 6 mjeseci života, ukoliko se ispune sledeći uslovi:
1.     Odojče nema izraženo alergijsku manifestaciju (ekcem, atopski dermatit, alergiju na proteine kravljeg mlijeka, ili alergiju na neku drugu hranu).
2.     Nema alergijskih reakcija na med, ili neku drugu hranu u porodici.
3.     Može se uzeti isključivo prirodni (nektarski) med – najbolje bagremov.
4.     Med mora biti zdravstveno bezbjedan (proizvođač posjeduje potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti meda).
5.     Dnevna količina meda je 1g/kg TM (Tjelesna Masa) - podeljeno u 2 ili 3 puta.
6.     Uvodi se u ishranu tako što se počinje sa 1/4 kafene kašikice, uvijek rastvorene u tečnosti (voda, čaj, sok, voćna kaša...). Nakon prvog davanja u tečnosti, sačekati 4 dana, ukoliko nema znakova nepodnošljivosti (osip, svrab, povraćanje, proliv), nastaviti sa postepenim povećanjem, tako da se tokom dvije nedjelje unese dovoljna količina. Tek nakon toga može se davati redovno svakog dana.
Ukoliko se bilo kada pojave znaci nepodnošljivosti, prekinuti uzimanje i javiti se pedijatru. Med je najbolje davati ujutru i to na razne načine: med-maslac-kruh; napitci s medom (čaj, mlijeko, limunada), kompoti sa medom.
Ako vaše dijete ima više od 12 mjeseci, tj. staro je 1,2 godine, a još nije probalo med - postupite na isti način kao što je savetovano za ishranu odojčeta. Naravno, starije dijete je teže, pa će njegova dnevna količina meda biti veća, shodno onoj preporuci 1 g/kg TM.
Ako je dijete starije od 2 godine, pri izboru vrste meda ne morate se ograničiti samo na bagremov med, iako je on i dalje broj jedan, djeca ga najradije uzimaju. Djetetu se može ponuditi i livadski med, med od lipe ili nane.
Kulinarske vještine u upotrebi meda za stariju djecu svakako su mnogo maštovitije i raznovrsnije. Sjetite se samo medenih kolača, kohova i drugih poslastica sa medom koje uz mlijeko, limunadu ili biljni čaj mogu biti odlična užina za decu.

TRI PRIMJERA ZDRAVIH KAŠICA ZA DJECU:

Kaša od jabuke i meda: očistiti 1 krupnu jabuku, sitno naribati, dodati 1 kafenu kačikicu meda, izmiksati. Ovoj kaši može se dodati i pola banane.
Kaša od jabuka, meda i zobenih pahuljica: mješavina od kuhanih jabuka, zobne kaše, meda i jogurta. Sve se miksa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za starije odojče.
Krem od jabuka, sira i meda: sastojci: 200 g mekog kravljeg sira, 2 kafene kašikice meda, kisela jabuka, šlag. Sir izgnječiti viljuškom, dodati med i izmiješati. Jabuku oljuštiti, izrendati, ukrasiti šlagom i služiti kao zdravu i ukusnu poslasticu.
0 0